0.00 kr
For et sundt og langt liv skal vi som bekendt spise sundt, dyrke motion, mindske vores indtag af alkohol og undgå rygning. Men noget, vi måske ikke er klar over, er, at vores mundhule også er et vigtigt parameter for vores sundhed – og for udviklingen af sygdomme nu såvel som på sigt.
En sund mund betyder ikke bare, at du kan spise uden smerter eller undgå kedelige tandlægeregninger, men den spiller også en vigtig rolle i, hvordan du møder andre og præsentere dig selv. Dit smil kan påvirke dine sociale relationer og din selvtillid, men der er mere på spil. En dårlig mundhygiejne kan åbne døren for bakterier, der hermed kan trænge ind i blodbanen og potentielt påvirke dit generelle helbred. Selvom vi tidligere har haft en begrænset forståelse af, hvordan mundhygiejne påvirker vores samlede sundhed, viser nyere forskning, at god mundpleje har en langt større betydning for vores velvære, end vi tidligere har anerkendt.
Lektor Christian Damgaard, Københavns Universitet
Tandkødsbetændelse og den mere alvorlige form, parodontitis, kan ikke blot forårsage tandtab, men også påvirke din generelle sundhed. Som et stort betændt sår i munden så kan bakterier fra tandkødslommerne komme ind i blodbanen og sprede sprede sig til vitale organer, som hjertet, hvor de kan skabe betændelse og øge risikoen for hjertekarsygdomme. I et omfattende forskningsprojekt fra Københavns Universitet sammenlignede man 17.691 patienter med parandontitis med en kontrolgruppe på 83.003 personer og fandt her en øget risiko for hjertekarsygdomme blandt patienterne med paradontitis.
Leddegigt, eller reumatoid arthritis, er en kronisk betændelsessygdom, hvor immunsystemet angriber leddene, hvilket forårsager smerte, hævelse og stivhed. Over tid kan dette føre til skader på ledbrusk og knogler, samt deformiteter og nedsat funktion i de ramte led. Sygdommen kan også påvirke andre kropsdele og kræver ofte medicinsk behandling og fysioterapi. I Danmark lider ca. 50.000 af leddegigt.
Ny forskning har afsløret, at betændelsesstoffer fra tandkødslommerne, forårsaget af paradontitis, kan trænge ind i blodbanen og hermed forstærke betændelse ved leddegigt. Støttet af Gigtforeningen undersøger et aktuelt forskningsprojekt ved Københavns Universitet derfor om behandling af paradontitis kan reducere risikoen for sygdomsopblussen hos leddegigtpatienter.
Flere nyere studier viser desuden, at parodontitis er en mulig risikofaktor for udviklingen af den neu- rodegenerative sygdom, Alzheimers, som er den hyppigste årsag til demens. Sygdommen er karakteriseret ved svækkelse af hukommelsen, ændring i adfærd og nedsættelse af den kognitive funktion. Forskere har nemlig fundet at de bakterier der findes i forbindelse med parodontitis også er dem du kan finde i åreforkalkninger samt i hjernen hos patienter med Alzheimers.